luni, decembrie 21, 2009

Alegerile la romani

Trecura si alegerile astea. Si au fost unele importante: cele pentru alegerea presedintelui tuturor romanilor. Niste alegeri pline de murdarie, lupte oarbe si fara limita pentru putere. Candidatii se bat cu toate mijloacele si armele disponibile: scandaluri de coruptie, minciuni fabricate ori nu, filmari trucate sau reale, inregistrari ale unor convorbiri private din care se decupeaza fraze scoase din context, articole cu declaratii vechi din ziare de scandal, intrebari ce se vor incomode dar care nu au legatura cu realitatea, tot felul de aliante politice sau economice impotriva firii si in general tot felul de mizerii si “mici scandale” (sau mai mari), cu efectul propus nu de a aduna mai multe voturi ci de a-i micsora numarul de sufragii adversarului.

Ceea ce insa am vazut ca lipseste cu desavarsire acestor alegeri a fost lupta politica de idei. Nu am vazut batalia dintre dreapta si stanga politica romaneasca, pe doctrine si conceptii economice, sociale ori culturale. De ce ? Pentru simplul motiv ca lupta politica este de fapt o lupta pentru imbogatire. Campaniile electorale costa. Locurile eligibile din parlament costa si ele. Oameni de afaceri cu mari resurse financiare sponsorizeaza campanii electorale, partide si candidati, nu pentru crezuri politice ci pentru ratiuni pur economice. Orice sponsorizare (traducerea corecta fiind INVESTITIE) trebuie recuperata inzecit.
Nici nu poate fi vorba despre o tara mai buna, mai civilizata, mai bogata, cu oameni sanatosi, indestulati si fericiti, cu tineri invatati si cu batrani fara griji materiale.Desi toti politicienii puncteaza aceste deziderate in campanile lor electorale, ma intreb cati gandesc sincer aceste lucruri. Ei vor doar sa ne conduca cum cred de cuviinta, cerandu-ne voturile si increderea fara a incerca sa ne convinga de calitatile lor ci doar de defectele celorlalti candidati.

Precum o nastere fara dilatatie suficienta, dupa multe poticneli si ghionturi, numaratori paralele, sondaje si exit poll-uri care mai de care mai irelevante, avem un presedinte reconfirmat si un candidat pierzator ce a si intrat deja in folclor ca un fel de Bula al politicii despre care se fac bancuri un haz amarui.

Acum ca am scapat de alegeri si avem presedinte, trebuie sa-i cerem lui Mos Craciun un guvern nou nout, o majoritate parlamentara, transele de la FMI, poate chiar o prima de sarbatori de la patron (daca avem serviciu) si mult, mult noroc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu