joi, ianuarie 28, 2010

20 de ani de libertate

De 20 de ani suntem liberi. De 20 de ani avem democratie. Suntem insa o adevarata natiune libera si democratica ? Ne-am rupt cu totul de trecutul dezastruos al comunismului iar acum suntem o tara capitalista?
Inca imi rasuna in urechi vorbele unui mare comunist, Silviu Brucan (acum aflandu-se la “loc cu verdeata” unde cu siguranta incearca sa-i bage in PCR pe toti sfintii) care ne atragea atentia ca vom avea nevoie de 20 de ani pentru a deveni cu adevarat o tara libera de comunism.
Cei 20 de ani au trecut. A avut dreptate Brucan ?

Multi ar spune: Da, suntem liberi. Avem democratie si capitalism. Avem insa si bunastare? Stiu cu siguranta ca avem televizoare color, telefoane mobile, autoturisme de marca, haine de tot felul si multe alte maruntisuri specifice capitalismului. Mai avem insa si facturi neplatite la lumina, telefon, gaz, precum si executari silite pentru neplata ratelor la banca.

De ce ? Pentru ca in cei douazeci de ani de “capitalism” zece (ba chiar unsprezece) am fost condusi tot de catre comunisti. In special de catre unul (azi doar policitian “de onoare”) care inca imparte cartile in jocul politic de stanga.
Cand se va duce si el pe “vesnicele plaiuri ale vanatorii” Sfantul Petru da de Dracu. PCR-ul va avea filiala si in ceruri (cu siguranta “jos” nu il primeste Mephisto, ca-si strica imaginea).

Deocamdata trebuie sa ne punem, cu rabdare, pe asteptat inca cel putin 10 ani. Al dracului dom' Brucan. :)

Un comentariu:

  1. Aproape jumatate de tara (hai sa spun din populatia votanta) ar motiva exact invers toate lipsurile democratiei de astazi. Ar da vina pe restul de zece ani condusi de 'ailalti.
    Iar Brucan n-a spus c-o s-o ducem si bine... :)...
    Libertate eu zic ca avem. Ca o intelegem prost si facem cu ea, in mod prea liber, ce vrea muschii nostri, aia e altceva. Iar daca muschii unora sunt mai crescuti decat ai altora este pentru ca s-au miscat mai bine si mai repede si tot pentru ca au avut libertate. Tot datorita libertatii avem facturile neplatite pentru ca poate furnizorului de servicii i se scoala sa mareasca tariful peste noapte si tot cu libertate maresc si bancile peste noapte procentul de dobanda pentru credite... Tot pentru ca e libertate ne bucuram ca scapam c-o spaga cand incalcam regulile de circulatie si de altfel cand dam de un politist mai zelos injuram de mama focului. Si tot pentru ca e libertate ne permitem sa avem firme cu venituri aproape integral negre iar cand garda financiara ne trage vreo amenda o data la 15 ani injuram "nenorocitii"... Cum nu-i libertate? Eu cred ca libertate avem, dar avem din pacate si nesimtire si hoti si prostie, de multe ori acolo sus la "cap". ... Uita-te numai un pic la televizor - tot pentru ca e libertate putem vedea aberatiile incredibile ale politicului romanesc. Iar pentru ca politicienii sunt aberanti si ne conduc in consecinta e pentru ca libertatea aia desi exista, e bolnava - are cancer biata de ea. Dar, de avut o avem!

    RăspundețiȘtergere