joi, noiembrie 19, 2009

Maculatura

Acum cateva seri, de la televizor, aflu o stire care ma bucura. Romanii s-au pus pe citit. Editorii si librarii au facut profituri semnificative in ultimele luni din vanzarea de carti. Asa suna stirea si pentru unul ca mine, amator de carti, este o stire care ma bucura, stiind ca in ultimii ani, vanzarea cartilor a atins cote alarmant de mici, romanii preferand jocurile pe calculator, telenovelele si cel mult lecturarea unui ziar colorat ce prezinta o vedeta cu sani imensi si IQ mic, pe prima pagina si pitipoance nemancate (aspirante la statutul de vedeta) la pagina 5.

Reportajul atasat stirii ma lasa masca prin exemplele de carti ce se cumpara in disperare, tirajele depasind (conform stirii) zeci de mii de exemplare. In special se vand cartile de psihologie aplicata (cica asa se numesc) cu titluri care mai de care mai tampite, de genul barbatul de azi explicat femeilor , barbati supradotati (cartea asta se zice ca ar avea mare priza la publicul feminin), semnele trupului sau relatiile si legea atractiei. In acelasi reportaj se arata totusi ca se mai cumpara si carti de Liiceanu, Plesu si Cartarascu, iar mai nou, Herta Muller (proaspata castigatoare a Nobelului). As fi trecut cu usurinta peste stire daca nu as fi avut totusi impresia ca titlurile prezentate in reportaj sunt numai varful unui iceberg si m-am decis sa fac o cercetare mai amanuntita a titlurilor oferite pe Internet.

Aflu astfel, ca diversele edituri propun carti cu titluri de genul 101 trucuri sexuale (eu stiu doar vreo 3-4 si ma descurc onorabil) sau 101 de nopti de sex tantric (am sa ma interesez ce naiba e aia) sau 208 metode de seductie (doar atatea sunt ?). Cam acestea sunt cele mai penibile titluri legate de sex. Mai sunt insa si titluri de-a dreptul cretine precum ghidul sexualitatii iluminatoare, secretele extazului sexual sau barbatii se indreapta spre est, femeile cotesc la dreapta (cat de tampit trebuie sa fie un autor pentru a concepe un asemenea titlu ?) Evident nu trebuie sa uitam biblia psihologiei aplicate barbatii sunt de pe marte, femeile sunt de pe venus (sau invers – nu mai tin minte care, de pe ce planeta este) – o carte cu real succes la coafezele de pe intreg mapamondul.
Nu puteau lipsi cartile destinate exclusiv doamnelor prin care acestea primesc sfaturi in 60 (??) de pasi pentru a ramane tinere, cum sa-si mentina silueta de pustoaica pana la 68 de ani si cum sa satisfaca fantasmele erotice ale barbatilor lor (sau al altora).
Mai sunt si alte carti, destinate doar barbatilor: cum sa fii barbatul puternic pe care si-l doresc femeile (un titlu lung si idiot) si multe alte brosuri prin care domnii sunt indemnati sa-si lungeasca mataranga pana la nivelul unei bate de baseball (vesnica frustrare masculina), sa-si mareasca capacitatea ejaculatorie (concurand astfel cu succes debitul Dunarii) si sa-si mentina performantele sexuale pana la 120 de ani (cui dracu ii mai pasa de sex, daca a sarit printr-o minune de 70 de ani?)
Nu poti fi considerat un cititor de elita daca nu cumperi cartile de bucate ale lui Jamie Oliver cu 13 retete inserate printre cele 200 de pagini cu poze, dar si volume ce cuprind 199 de retete vegetariene (banuiesc ca in timp ce scria reteta nu numarul 200 autorul a murit inecat cu o frunza de rucola).

Cu toata criza economica existenta la toate nivelurile, cu oamani fara serviciu si rate neplatite si cu nesfarsitele greve ale feroviarilor si lucratorilor de la metrou, iata o afacere infloritoare: editarea si vanzarea de maculatura la niste preturi pentru care poti achizitiona (daca iti da prin cap) Dex-ul sau “Istoria…” lui Calinescu.
Cred ca voi porni si eu o afacere la fel de profitabila: reciclarea hartiei. Ma voi imbogati si voi scoate tara din criza. Materie prima e din belsug.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu